From sand counters in Lyme Regis to sky apertures in London – discover what we’ve been up to lately…

Having previously worked with Oxleas NHS trust on the design for their new Children’s Development Center, we recognised the value of a co-design workshop in delivering an inclusive, collaborative wall graphic. The aim for the workshop was to work alongside staff and service users from Adults with Learning Disabilities(ALD) to develop an artwork that could provide a positive focal point in the waiting area.  A photographic competition captured the attention of many and provided the perfect starting point for the design. We believe less is more when it comes to a successful workshop which is why we chose to break the workshop into three simple components; painting, cutting and collaging. Layer by layer, service users worked together to create the essence of the photograph building in depth, perspective and texture. We wanted everyone involved to feel empowered to think like artists and designers and be confident they had all had an important part to play. We look forward to sharing the installed graphic with you in the autumn.

As part of a new architectural extension at Lyme Regis Museum, our client wanted to create a gift shop that would reflect the values of the museum and draw people in at street level. Key to the project was a design that complimented the striking seafront zinc and glass facade, so we poured over every detail, working with Devon manufacturer’s Renatus to develop a palette of materials and textures that take cues from local topography.

black interior referencing blue lias stone visible in cliffs dominating Lyme Regis

Whilst dark stained timbers reference the ‘blue lias’ stone visible in the cliffs dominating Lyme Regis, a more literal representation of local geology takes the form of a hand poured strata counter front complete with sand, shingle and the odd fossil. Flexible shelving units provide areas for child focused games and objets, whilst timber pegs give the option for feature displays or chalk board signage. Two-tone, free standing units break up the shop floor with additional recessed lighting and timber display boxes giving elevation to items of interest.

referencing local strata formations within the counter / recepetion front

timber pegs give the option for feature displays or chalk board signage

We jumped at the opportunity to be involved in the design for the mental health assessment room at London’s Chelsea and Westminster Hospital, working with the hospital’s charity CW+. The aim is to create a safe and secure place of rest and recuperation for mental health patients in the A&E department. With limited space, the design focuses on a flexible seating solution for both patient and clinician. Curved edges, eradication of ligature points and infection safe materials offer a design that is fully compliant to a modern mental health setting. Low level lighting and upholstered wall panels dampen heightened senses, whilst an aperture built within the crescent seating opens to a ‘skylight’ encouraging service users to look up and out beyond the constraints of the room. The design will be part of a research study CW+ is working on in partnership with Kings College London investigating the efficiency of environmental interventions on patient distress.


In Other News

The fabrication of our newly designed private healthcare clinic in central London has begun and we can’t wait to see it take shape. The design needed to work with the existing grade two listed building whilst creating a safe and functional healthcare environment for both adults and children. Keep an eye out this autumn to see the completed project.

Best wishes, Will, Sam and Chloe