1
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
Danish dining

As strong advocates of reclaimed and recycled materials, this Danish restaurant designed by Genbyg ticks a lot of boxes. Whether it’s the re purposed windows slotted together to create a large central plant filled greenhouse, the shelves behind the bar made from file drawers salvaged from Denmark’s National Museum or the lamps formed using old milk cans, we love the care taken by the design team and founders of Vakst to create a space built on principles of environmental sustainability.

Breathing Colour

Breathing Colour by acclaimed Dutch designer Hella Jongerius at London’s Design Museum, is an installation-based exhibition that takes a deeper look at the way colour behaves, exploring shapes, materials, shadows and reflections. The way we experience colour depends on the quality of light. However, the quality of light especially daylight, changes throughout the day. To reflect this, the exhibition includes spaces and installations that explore the relationship between colour and light at different times of the day.

Nicklaus Children’s Hospital Advanced Paediatric Care Pavilion

Perkins + Will have employed evidence based design techniques to meet the heeling needs of the children at Nicklaus Children’s Hospital Advanced Paediatric Care Pavilion. The building is divided into three distinct zones- family, patient and caregiver though all three flow together seamlessly. ‘Wonder Rooms’ throughout the hospital encourage children to take their minds away from their illness or injury allowing them to interact with tactile textured surfaces and other playful objects for a multi-sensory experience.

Community kitchen

The most beautiful soup kitchen you did ever see designed by Ilse Crawford.

“The brief was simple: to make it beautiful, a universal pleasure that is often missing from social projects,” she continued. “This not only brings dignity to the space but also – rather more pragmatically – makes a space that is welcomed by the community and attractive to hire after hours.”

soup kitchen interior designed by Ilse Crawford

Lighting up Mental Health

‘Citizens with the greatest need for comfort and reassurance are subjected to hostile-looking environments with none of the finesse and subtleties we would wish in order to provide convivial surroundings.’

A great article setting the benchmark for mental health facilities.  It is rare to see pendants suspended in a mental health establishment so it is brilliant to see it done successfully. Pendants were designed to be soft and unbreakable with a diffuse shape, suspended from the ceiling using low tension nylon wire, which break easily with any weight placed on it, therefore obviating ligature risk.

 

Wherever possible lighting was integrated at the Old See House.

http://www.designcurial.com/news/light-focus-lighting-up-mental-healthcare-4557348/

 

World Interior of the Year

With the World Interior of the Year 2017 shortlist announced last week, we thought we would share with you some of our favourites.

The Buena, Sydney, Australia, by SJB

Aesop Pacific Fair, Gold Coast, Australia, by Mlkk Studio

NUBO, Sydney, Australia, by PAL Design Group

Stable, Belgium, by Studio Farris Architects

At Six Hotel, Stockholm, Sweden, by Universal Design Studio

Seating landscapes

Looking into unconventional seating solutions has led us to Les Angles designed by Stephanie Marin – a geometric set of cushions which fit together to form a faceted seating landscape. Together they are a flexible pavement able to cover floor, ceiling or walls. Thanks to the wool properties, they are also a great insulating and soundproof solution.

 

The Silence Room

We’ve all been there – crowded shops, bags of shopping and in need of a quite haven to escape to. Look no further than The Silence Room, by Alex Cochrane Architects designed for shoppers at London department store Selfridges to find peace and quiet amid the bustling emporium. Oak veneered modular benches, LED lighting and acoustic panelled walls have been used simply and effectively which we have no doubt will entice people back time and time again.