Danish dining

As strong advocates of reclaimed and recycled materials, this Danish restaurant designed by Genbyg ticks a lot of boxes. Whether it’s the re purposed windows slotted together to create a large central plant filled greenhouse, the shelves behind the bar made from file drawers salvaged from Denmark’s National Museum or the lamps formed using old milk cans, we love the care taken by the design team and founders of Vakst to create a space built on principles of environmental sustainability.

Community kitchen

The most beautiful soup kitchen you did ever see designed by Ilse Crawford.

“The brief was simple: to make it beautiful, a universal pleasure that is often missing from social projects,” she continued. “This not only brings dignity to the space but also – rather more pragmatically – makes a space that is welcomed by the community and attractive to hire after hours.”

soup kitchen interior designed by Ilse Crawford

Lighting up Mental Health

‘Citizens with the greatest need for comfort and reassurance are subjected to hostile-looking environments with none of the finesse and subtleties we would wish in order to provide convivial surroundings.’

A great article setting the benchmark for mental health facilities.  It is rare to see pendants suspended in a mental health establishment so it is brilliant to see it done successfully. Pendants were designed to be soft and unbreakable with a diffuse shape, suspended from the ceiling using low tension nylon wire, which break easily with any weight placed on it, therefore obviating ligature risk.

 

Wherever possible lighting was integrated at the Old See House.

http://www.designcurial.com/news/light-focus-lighting-up-mental-healthcare-4557348/

 

Seating landscapes

Looking into unconventional seating solutions has led us to Les Angles designed by Stephanie Marin – a geometric set of cushions which fit together to form a faceted seating landscape. Together they are a flexible pavement able to cover floor, ceiling or walls. Thanks to the wool properties, they are also a great insulating and soundproof solution.

 

The Silence Room

We’ve all been there – crowded shops, bags of shopping and in need of a quite haven to escape to. Look no further than The Silence Room, by Alex Cochrane Architects designed for shoppers at London department store Selfridges to find peace and quiet amid the bustling emporium. Oak veneered modular benches, LED lighting and acoustic panelled walls have been used simply and effectively which we have no doubt will entice people back time and time again.

Lyles London

With strong references to the original Tea Building and British manufacturing and design of the mid-20th century, Lyle’s has an uncomplicated, simple aesthetic which we are very taken with. B3 designers have chosen to highlight the architectural features of the Tea Building using a modern palette of materials to great strength. Poured concrete flooring with white crackle glazed tiles and painted brick create a sophisticated, yet un-intimidating space where people can relax and dine. The attention to joinery details is present throughout with subtle contrasts in woods using rich Iroko and warm oaks. Nods to quality British designers such as the reclaimed Ercol stick back chairs gives the design longevity and authenticity.