Queen Mary’s Hospital Collaborative Wall Graphic

Wall graphic created from paint and collage art workshop

 

Having previously worked with Oxleas NHS Foundation Trust on the design for their new Acorns Children’s Center, we recognised the value of a co-design workshop in delivering an inclusive, collaborative wall graphic. The aim for the workshop was to work alongside staff and service users from Adults with Learning Disabilities(ALD) to develop an artwork that could provide a positive focal point in the waiting area.

painting at the workshop for healthcare environment

collaging the cut paper painted at the Oxleas art workshop run by Boex

A photographic competition captured the attention of many and provided the perfect starting point for the design. We believe less is more when it comes to a successful workshop which is why we chose to break the workshop into three simple components; painting, cutting and collaging. Layer by layer, service users worked together to create the essence of the photograph building in depth, perspective and texture. We wanted everyone involved to feel empowered to think like artists and designers and be confident they had all had an important part to play.

healthcare waiting room interior

Nicklaus Children’s Hospital Advanced Paediatric Care Pavilion

Perkins + Will have employed evidence based design techniques to meet the heeling needs of the children at Nicklaus Children’s Hospital Advanced Paediatric Care Pavilion. The building is divided into three distinct zones- family, patient and caregiver though all three flow together seamlessly. ‘Wonder Rooms’ throughout the hospital encourage children to take their minds away from their illness or injury allowing them to interact with tactile textured surfaces and other playful objects for a multi-sensory experience.

Lighting up Mental Health

‘Citizens with the greatest need for comfort and reassurance are subjected to hostile-looking environments with none of the finesse and subtleties we would wish in order to provide convivial surroundings.’

A great article setting the benchmark for mental health facilities.  It is rare to see pendants suspended in a mental health establishment so it is brilliant to see it done successfully. Pendants were designed to be soft and unbreakable with a diffuse shape, suspended from the ceiling using low tension nylon wire, which break easily with any weight placed on it, therefore obviating ligature risk.

 

Wherever possible lighting was integrated at the Old See House.

http://www.designcurial.com/news/light-focus-lighting-up-mental-healthcare-4557348/

 

Seating landscapes

Looking into unconventional seating solutions has led us to Les Angles designed by Stephanie Marin – a geometric set of cushions which fit together to form a faceted seating landscape. Together they are a flexible pavement able to cover floor, ceiling or walls. Thanks to the wool properties, they are also a great insulating and soundproof solution.