Breathing Colour

Breathing Colour by acclaimed Dutch designer Hella Jongerius at London’s Design Museum, is an installation-based exhibition that takes a deeper look at the way colour behaves, exploring shapes, materials, shadows and reflections. The way we experience colour depends on the quality of light. However, the quality of light especially daylight, changes throughout the day. To reflect this, the exhibition includes spaces and installations that explore the relationship between colour and light at different times of the day.

Nicklaus Children’s Hospital Advanced Paediatric Care Pavilion

Perkins + Will have employed evidence based design techniques to meet the heeling needs of the children at Nicklaus Children’s Hospital Advanced Paediatric Care Pavilion. The building is divided into three distinct zones- family, patient and caregiver though all three flow together seamlessly. ‘Wonder Rooms’ throughout the hospital encourage children to take their minds away from their illness or injury allowing them to interact with tactile textured surfaces and other playful objects for a multi-sensory experience.

Lighting up Mental Health

‘Citizens with the greatest need for comfort and reassurance are subjected to hostile-looking environments with none of the finesse and subtleties we would wish in order to provide convivial surroundings.’

A great article setting the benchmark for mental health facilities.  It is rare to see pendants suspended in a mental health establishment so it is brilliant to see it done successfully. Pendants were designed to be soft and unbreakable with a diffuse shape, suspended from the ceiling using low tension nylon wire, which break easily with any weight placed on it, therefore obviating ligature risk.

 

Wherever possible lighting was integrated at the Old See House.

http://www.designcurial.com/news/light-focus-lighting-up-mental-healthcare-4557348/

 

The Silence Room

We’ve all been there – crowded shops, bags of shopping and in need of a quite haven to escape to. Look no further than The Silence Room, by Alex Cochrane Architects designed for shoppers at London department store Selfridges to find peace and quiet amid the bustling emporium. Oak veneered modular benches, LED lighting and acoustic panelled walls have been used simply and effectively which we have no doubt will entice people back time and time again.