Nicklaus Children’s Hospital Advanced Paediatric Care Pavilion

Perkins + Will have employed evidence based design techniques to meet the heeling needs of the children at Nicklaus Children’s Hospital Advanced Paediatric Care Pavilion. The building is divided into three distinct zones- family, patient and caregiver though all three flow together seamlessly. ‘Wonder Rooms’ throughout the hospital encourage children to take their minds away from their illness or injury allowing them to interact with tactile textured surfaces and other playful objects for a multi-sensory experience.

Project of the Year!

calming wall graphics for mental health unit

We are delighted that Ancora House has been named ‘Project of the Year’ and ‘Service User Engagement of the Year’ at the Design in Mental Health Conference! We worked closely with Villicare to deliver a safe environment that retains an informal feel where young people can relax and staff are able to provide the best support. A thoroughly rewarding project to have been a part of!


 
Anti ligature furniture to ensure the safety of patients staying at Ancora House

Bespoke playful seating for children waiting in reception at Ancora House

infection control upholstery used within bespoke furniture

Signage designed by Rose Boex

Tactile Wayfinding

Hazelwood School has been designed for dual sensory impaired children aged 2 to 18. Alan Dunlop Architects have done a sterling job creating a school that supports the needs of the children and the aspirations of the parents. The school has been designed to be a place of safety and ambition that frees the teacher and inspires the child.

Bright colours and bold prints for children’s ward

Designer Morag Myerscough used bright colours and bold prints to create an uplifting environment for Sheffield Children’s Hospital. With an objective to make the wards feel more comfortable and less clinical, Myerscough scanned wood grain Formica laminates, digitally adding pattern and colour.  Medical equipment has been stored behind Formica panels to give the space a more domestic feel.

Why is inclusive design so important?

Low back seating provides a clear line of sight for reception staffAn inclusive approach to design provides new challenges and opportunities to use creativity and lateral thinking to address the true breadth of human diversity.

Design in healthcare environments is evolving. With bodies like The King’s Fund supporting considerable research into service redesign it has become clear that the health needs of our population are changing, and fast. Outdated buildings, interiors and services can prove detrimental to patient and staff well being, which in turn affects outcomes, morale and efficiency.Read More

Teenage Waiting Area

_MG_2386

We just want to say a big thank you to all the Staff and patients who helped with the design of Teen waiting area for the Oncology Unit at Addenbrooke’s Hospital. Here are a few photos of the completed project.

Read More

Design for Dementia

Dementia design

This is a project for Devon Partnership Trust which we have recently competed. By making a few simple changes such as  camouflaging unwanted doors doors, adding a fireplace, reducing visual clutter. Has greatly improved how patients use and interact within the space.Read More